Hatha yoga

Wat is Hatha yoga?

Hatha yoga is de klassieke vorm van yoga waarbij de asana’s (yogahoudingen) en variaties zorgvuldig worden opgebouwd. Je maakt bewust contact met je lichaam, maar ook met je gevoel en met je bewustzijn. De adem vormt het hart van de yoga, en wordt gebruikt om je bewegingen te begeleiden en je aandacht te bundelen.

Hatha yoga brengt je op subtiele wijze bij je eigen innerlijke ervaring. Je aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Verwarring is een voorstadium van inzicht.
Yoga is een proces in het kennen van jezelf en het omgaan met jezelf.
Open en onbevangen, gedachten worden vaak een overtuiging in ons hoofd.


parallax background
 

Hatha yoga lessen


Door middel van het beoefenen van Hatha Yoga is men in staat de tegendelen in zichzelf bewust te worden, met elkaar in verbinding te brengen en in eenheid te laten samenklinken.

 

Hatha Yoga is voor iedereen. Een hatha yogales bevat staande, zittende en liggende houdingen. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend waarbij rekening wordt gehouden met ieders mogelijkheden. We bereiden de oefeningen altijd voor in een dynamische fase, om tot jezelf te komen in de oefening. Elke houding is bedoeld om de wezenlijke aspecten in jezelf te leren kennen, elke houding brengt je in contact met jezelf.

Steeds ga je opzoek naar wat voor jou het juiste evenwicht is tussen ontspanning en kracht. Gedurende de les ontstaat een meditatieve concentratie die leidt tot verstilling. Ontspannings- en meditatieve oefeningen zijn onderdeel van de les, waardoor een complete ervaring ontstaat.

Wat je aandacht geeft groeit!

In de lessen gaan we uit van acceptie, je eigen unieke bewegingsmogelijkheden, bij jezelf blijven, en op dat wat je zelf kunt. Ik corrigeer niet, dat geeft een bepaalde begrenzing. Ik vind het belangrijk dat je leert voelen van binnenuit. Dit geeft je de mogelijkheid en de ruimte om jezelf te ervaren.

Plezier en beleven staat voorop, niet je best doen, dan ontstaat er spanning. Als je ontspannen bent, komt er ruimte. Ruimte om naar binnen te gaan, te voelen, en samen te vallen met jezelf.

Door ontspande aanspanning komt ontspanning. Ontdekken dat door iets niet te doen, er vaak een overgave komt waardoor je overbodige spanning kunt loslaten. Onze maatschappij is gericht op doen, in de hatha yoga leren we ook om los te laten.

In hatha yoga zoeken we naar de verbinding tussen inspanning en ontspanning. Binnen de inspanning zoeken we naar ontspanning. Bij inspanning komt kracht, stabiliteit kijken, bij ontspanning komt levensvreugde, geluk kijken. Wanneer deze met elkaar in verbinding worden gebracht noemen we dit yoga.

Met yoga leer je bewegen, beweging brengt je in verbinding met jezelf. Langzaam wordt het bewust worden van jezelf in beweging gebracht.


 

Lestijden & kosten


maandag: 18.30 - 19.30 uur
maandag: 19.45 - 20.45 uur
maandag: 21.00 - 22.00 uur

dinsdag: 9.15 - 10.15 uur
dinsdag: 18.45 - 19.45 uur

De kosten voor de Hatha yogalessen bedragen € 49,50 per maand.
Een losse les of een proefles bedraagt € 15,00.

Meer weten? Neem contact met mij op.