Een paar woorden
over mij...

Mijn naam is Tijsje Walenboer, ik ben moeder van twee dochters Vive en Ivy. Tijdens mijn eerste zwangerschap in 2012 van Vive ben ik begonnen met zwangerschapsyoga, dit heeft mij mijn beide zwangerschappen nog bewuster en intenser doen beleven tijdens een van de mooiste periodes in mijn leven.

In 2014 was ik in verwachting van Ivy en heb ik een privécursus zwangerschapsyoga gevolgd. De zwangerschapsyoga heb ik gevolgd bij een van de meest inspirerende zwangerschapscoaches van het Westland, Marga Vijverberg. Ze heeft meer dan 3000 cursisten begeleid tijdens en na hun zwangerschap en meer dan 25 jaar ervaring. Zij is dan ook een grote inspiratie-, kennisbron en begeleiding voor mij naast de Saswitha yogaopleiding in mijn ontwikkeling van docentschap.

Versta je vak, leren door zelf te ervaren, je voelt wat een les voor je gedaan heeft en wat yoga voor je kan doen. Je hebt iets te doen, je hebt een rol. Een zuivere intentie en toegewijd zijn. Wat je te doen hebt, kun je gelijkmoedig doen, je gelijkmoedigheid oefenen. Als je begrijpt wat het belang is van een goed fundament, dan kun je daarop verder gaan uitbouwen.

Mijn interesse en hart voor Yoga was gewekt, en omdat ik mij verder in yoga wilde verdiepen ben ik in 2015 een van de oudste erkende opleidingen in Nederland gaan doen, namelijk de Saswitha Opleiding voor Yoga en wijsbegeerte te Bilthoven. Deze opleiding is landelijk en Europees erkend door de vereniging voor Yogadocenten. Inmiddels ben ik Yogastudio Vie gestart en geef ik vol overgave en met voldoening les.

Na het behalen van mijn anatomie, didactische vormgeving en lesbevoegdheid in het voorjaar van 2019, ben ik in de zomer van 2019 begonnen met lesgeven. Daarnaast heb ik mij verdiept in ademtherapie, chakra filosofie, anatomie, en yoga en wijsbegeerte, de grond van waaruit yoga is ontstaan, en mijn specialisatiejaar zwangerschapsyoga.

Het Yoga pad is een individueel pad, dus kies je eigen weg

Over Saswitha Opleiding voor Yoga en wijsbegeerte

De Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte (1947) is de oudste yogadocentenopleiding van Nederland en wellicht van Europa. De op¬leiding draagt de naam van haar grondlegger: Saswitha, die in 1901 werd geboren als Jan Rijks. Met zijn ouders verhuisde hij in 1911 naar Indonesië waar hij zich van jongs af aan verdiepte in yoga en de yogawijsbegeerte. Later kreeg hij van een van zijn leraren de naam Saswitha wat, volgens zijn eigen zeggen, ‘levend water’ betekent.

Tijdens langdurige verblijven in verschillende landen in Azië maakte hij kennis met diverse vormen van yoga uit uiteenlopende tradities. Toen hij na de Tweede Wereldoorlog vanuit Indonesië naar Nederland kwam, na jaren van Japanse internering, opende hij in Den Haag een eigen yogaschool. Het verhaal gaat dat hij deze aanvankelijk het Rijks Instituut voor Yoga noemde (naar zijn eigen achternaam), maar van overheidswege al gauw deze naam moest wijzigen. Deze anekdote typeert Saswitha’s scherpe gevoel voor humor én voor taal.

Op verzoek van zijn leerlingen die zich verder wilden verdiepen in yoga en wijsbegeerte begon hij kort daarna de ‘opleiding tot yogaleerkracht’ onder zijn spirituele naam: Saswitha. Om de klassieke hatha yoga toegankelijk te maken voor de westerse mens en het westerse klimaat, maakte hij gebruik van zijn rijke ervaring in verschillende yogatradities, o.a. de dynamische oefenvorm die hij leerde in het koude Tibet. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de Swabhāwat (1971) waarin hij een aantal essentiële principes van de yogafilosofie onder woorden bracht, zoals de drie-eenheidswet en het begrip verschilsbewustwording. Alhoewel een filosoof in woord en geschrift, benadrukte hij altijd het belang van de eigen beleving. In zijn eigen woorden: “Een ons ervaring weegt meer dan tonnen boekenkennis!” Saswitha overleed in 1988.

Wijsbegeerte vormt de basis van de gehele opleiding. Daarbij ligt het accent niet zozeer op het aanleren van nieuwe ideeën en waarheden, maar juist op het ontdekken en kritisch overzien van je eigen denken: wat is waar voor míj? Los van conventies, aangeleerde overtuigingen, culturele patronen, enz. Centraal staat de vraag: wie ben ik ten diepste? Met yoga kun je het proces van zelfontdekking aanzetten en stimuleren.

In India, de bakermat van de yogatraditie, bestaat een eeuwenlange ervaring met technieken om het denken te leren kennen en beheersen. De oude yogi’s wisten al hoe de mens de neiging heeft de eigen bewustwording te blokkeren en hoe we deze blokkades kunnen leren doorgronden. Door toegewijde beoefening kan het persoonlijk inzicht groeien.

De verdieping van deze opleiding, en de brede kennis die er overgedragen wordt maakt dat het een stevige basis is van processen die jezelf doorloopt en die je daardoor als yogadocent in de lessen terug kan geven aan de cursisten, en zoals Saswitha zegt:

De gedachte is om de kennis in praktijk te brengen, toegepaste kennis gaat tot wijsheid leiden.